Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 22 maj, 2013 - 15:19Uppdaterad: tisdag, 30 augusti, 2016 - 10:15

Vågkraft fungerar i Östersjön

Vågkraft kan vara en alternativ energikälla på Åland om tekniken utvecklas och gör energin från vågorna billigare att framställa. Men det kommer att ta minst tio år och energiförsörjningen kommer då att vara begränsad. Det var en av slutsatserna när det projekt med att installera ett vågkraftsverk utanför Hammarudda som startade för cirka ett år sedan utvärderades under ett seminarium på Sjöfartsmuseet i dag. Det är Ålands teknikkluster, Uppsala universitet och Åbo universitet som genomför försöket med vågkraft, som är det första i Östersjön. Projektet kostar 1,46 miljoner euro varav EU står för 75 procent och landskapsregeringen står för 49.000 euro. Med ett år kvar till projektets slut konstaterar Ålands teknikklusters projektledare Kasimir Antbrams att anläggningen håller för Östersjöns isiga vintrar, vilket varit en av utmaningarna man velat undersöka. -Jag tror att det här är en framtida energikälla för Åland, men nu gäller det att ta nästa steg och upplysa allmänheten om det, säger Kasimir Antbrams.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »