Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 30 maj, 2013 - 13:01Uppdaterad: tisdag, 30 augusti, 2016 - 10:15

Utbildas i rättigheter på jobbet

Den här veckan avslutas terminen på hotell- och restaurangskolan som utbildar många ungdomar till en bransch där det finns gott om jobb på sommaren. -Men jobbet blir inte alltid som man tänkt, säger läraren Ari Wolf som bland annat undervisar i hur ungdomarna ska hålla reda på sina rättigheter i arbetslivet. Ett problem är att lönerna är relativt låga och arbetstiderna ofta obekväma inom hotell- och restaurangbranschen vilket leder till att många byter jobb efter några år. Minimilönen för utbildad personal är 10,85 euro i timmen och en av de viktigaste uppgifterna är, enligt Wolf, att man får veta vilken lön man ska få innan man börjar jobba. -Sedan gäller det också att veta vilka tillägg man har rätt till för kvällar, nätter och söndagar, säger Ari Wolf som menar att arbetstider och långa arbetsdagar ofta bli det som diskuteras när ungdomar börjat jobba.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »