Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 5 juni, 2013 - 07:15Uppdaterad: tisdag, 30 augusti, 2016 - 10:15

Gliringar åt elever mot strömmen

Kommentarer som att man måste vara bög eller att man är för svag för sin yrkesuppgift är verklighet för elever som går mot strömmen och väljer en annan gymnasieutbildning än de traditionella för tjejer eller killar. Fördelningen mellan killar och tjejer på yrkesgymnasiets linjer visar att dagens elever väljer utbildning utefter ett könsstereotypt mönster och på linjerna för idrott och hälsa är 80 procent av eleverna tjejer, medan både sjöfart- och teknik har över 90 procent killar på sina linjer. De elever som går mot strömmen säger att de får kommentarer för sina val. - Jag har blivit kallad bög för att jag går en linje med bara tjejer, folk är rädda för det som är annorlunda, säger Samuel Ljungdahl som går andra året på frisörlinjen.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »