Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 15 februari, 2024 - 06:03Uppdaterad: torsdag, 15 februari, 2024 - 07:47

Villkorligt fängelse för svarthandel med bensin

Två kvinnor och tre män döms för penningtvätt och ytterligare en man döms för grovt betalningsmedelsbedrägeri i målet där ett upphittat bränslekort i Sverige ledde till storskalig svarthandel med bensin och diesel på Åland sommaren 2022.  

Kortet, som tillhörde ett svenskt skogsföretag, användes för att tanka bilar, båtar och stora bränslefat som sedan såldes vidare.

Försvaret yrkade under rättegången på att skogsbolaget har varit grovt försumligt som lämnat kortet med pinkod vid en automat och sedan inte varit vaksamma på fakturor och heller inte spärrat kortet. Något som tingsrätten inte håller med om i domen.

Mannen som hittade och tog kortet döms till villkorligt fängelse i nio månader och till att ersätta företaget med 24 400 euro. En medåtalad kvinna och två andra män döms också till villkorligt fängelse. Kvinnan i 60 dagar och männen i tre månader och 10 dagar respektive fem månader. Männen ska också ersätta sin ekonomiska vinning av brottet till staten med summorna 800 respektive 2 167 euro. De övriga åtalade i målet, en kvinna och en man döms till 45 och 60 dagsböter på totalt 990 och 360 euro. Mannen ska ersätta sin ekonomiska vinning av brottet till staten med 615 euro. En av de dömda är en åländsk turistföretagare. 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »