Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 1 februari, 2024 - 16:23Uppdaterad: torsdag, 1 februari, 2024 - 16:49

Tankade för över 24.000 euro med upphittat kort – åtalas för grovt betalningsmedelsbedrägeri

Ett upphittat bränslekort i Sverige ledde till storskalig svarthandel med bensin och diesel på Åland sommaren 2022.

En ålänning står nu åtalad vid Ålands tingsrätt för grovt betalningsmedelsbedrägeri och ytterligare fem personer står medåtalade för penningtvätt, för att ha förmedlat, köpt eller tagit emot stulet bränsle, däribland en åländsk turistföretagare.

Bränslekortet som tillhörde ett svenskt skogsbolag hittades i Köping och har under sommaren utnyttjats av upphittaren för att tanka bilar, båtar och stora bränslefat som sedan sålts vidare till bekanta på Åland. Totalt handlar det om bränsle för över 24.000 euro.

Den huvudåtalade medger gärningsbeskrivningen, men inte att det skulle röra sig om grovt betalningsmedelsbedrägeri. Försvaret menar att skogsbolaget har varit grovt försumligt som lämnat kortet med pinkod vid en automat och sedan inte varit vaksamma på fakturor och heller inte spärrat kortet. Försvaret yrkar på att ersättningen bör jämkas på hälften.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »