• Näringsminister Camilla Gunell. Arkivfoto: Marika Kvarnström.
Näringsminister Camilla Gunell intervjuas av Amanda Andersson:
Publicerad: onsdag, 11 juli, 2018 - 14:06, uppdaterad: onsdag, 11 juli, 2018 - 15:12

Vill para ihop vallägare med de som har brist

Det är en extrem situation. Så säger näringsminister Camilla Gunell om den rådande torkan. Nu ska landskapsregeringen träffa Hushållningssällskapet för att föra en första diskussion om eventuella lösningar för de drabbade bönderna.

- Vi ska se vad vi kan göra från landskapets sida och försöka arbeta tillsammans med Hushållningssällskapet för att kunna matcha ihop de som har vall, med de som är i behov av vall, säger Camilla Gunell.

Enligt Camilla Gunell har man på Åland en hygglig mängd vall i relation till antalet djur. Det gäller nu att försöka skörda så mycket det går.

- I första hand gäller det att ta vara på den vall som finns och se till så att man säkrar tillgången på foder till vintern, så att man slipper en omfattande nödslakt, säger hon.

Mötet med Hushållningssällskapet kommer äga rum tisdagen den 17 juli.

Fler Nyheter

Singelolycka i Hammarland

Polisen, som haft en arbetsdryg inledning på helgen, rapporterar bland annat om en misshandel i en privat bostad i Eckerö och ett ett falskt...

Markbrand i Mariehamn

Idag vid lunchtid fick Räddningsverket larm om en pågående markbrand i Västernäs i Mariehamn. Väl på plats konstaterade man att det handlade om ett...

Air Leap börjar flyga Mariehamn - Åbo

Den 20 augusti kommer flygbolaget Air Leap att börja trafikera sträckan Mariehamn - Åbo. Det skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Fiskrens kan förädlas till djurforder

Bernt Bergman från Petrolax Ab och Olof Karlsson från Nordic Trout Ab:
Det åländska Företaget Petrolax Ab vill börja förädla fiskrens till råvaror för foderproduktion.

Vissa fartyg godkända för hötransporter

Jan-Christian Welander intervjuas:
Kan du uppvisa att höet har en fuktighetsprocent på över 14 procent och om höet är balat, får rederierna transportera ensilagen utan så kallad dangerous goods certifiering eller DG-certifiering. Det menar Jan-Christian Welander, enhetschef på Trafi.

Höga transportkostnader för foder

Pernilla Wiman intervjuas:
På grund av torkan har djurägare börjat titta på alternativet att privatimportera foder från fastlandet, något som innebär skyhöga transportkostnader.

Torkan får butik att ändra köttinköpsrutiner

Sparhallen har bestämt sig för att göra som många svenska butiker och sluta köpa in kött med annat ursprung än Finland och Sverige.

Inget nytt om Åboflyget

Air Leap har inte inlett några flygningar på Åbolinjen i dag.

Mariehamns stad får skadestånd

Infrastrukturdirektör Kai Söderlund är nöjd med domen:
Westengineering Oy ska betala ett skadestånd på 250.000 euro till Mariehamns stad och stå för stadens rättegångskostnader på drygt 33.000 euro. Det framgår av en dom från Egentliga Finlands Tingsrätt.