Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 9 mars, 2022 - 17:20Uppdaterad: onsdag, 9 mars, 2022 - 17:20

”Viktigt att vi är beredda att öppna våra hem”

Kriget i Ukraina och ett eventuellt finländskt medlemskap i Nato diskuterades i lagtinget idag i samband med en redogörelse över självstyrelsepolitiska frågor.

Talarstolen pryddes av en bukett med solrosor, som är Ukrainas nationalblomma, och en efter en fördömde lagtingsledamöterna den ryska invasionen.

Från åländsk sida är det nu viktigt att visa solidaritet med Ukrainas befolkning, menade vice talman Roger Nordlund (C).

- Framför allt är det väldigt viktigt att vi är beredda att öppna våra hem, vårt samhälle och ta emot dem som nu är på flykt, sa han.

Rysslands invasion av Ukraina har aktualiserat frågan om Finland borde gå med i försvarsalliansen Nato.
Ålands framtids Anders Eriksson, som är vice ordförande i självstyrelsepolitiska nämnden, sa att Åland utgår ifrån att inga förändringar av landskapets demilitarisering och neutraliseringen skulle ske vid en eventuell anslutning.

- Det bör dock noteras att ett eventuellt avtal om ett finländskt Nato-medlemskap inte skulle kräva lagtingets bifall, sa han.

 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »