Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 1 juli, 2021 - 10:47Uppdaterad: torsdag, 1 juli, 2021 - 12:50
  • Eivor Granberg och Sara Hallman på Åland Post. Foto: Ann-Christine Karlsson
  • Det är viktigt att märka gåvoförsändelser tydligt.

Viktigt märka gåvor rätt för att slippa förtullning

Det är viktigt att märka gåvor man skickar på posten på rätt sätt så att mottagaren slipper göra en förtullning.

Det säger Sara Hallman på Åland Post med anledning av att de nya momsreglerna träder i kraft i EU i dag. Reglerna innebär att alla inköp från övriga Finland, från andra EU-länder och från länder utanför EU ska förtullas, oavsett varornas värde. Gåvor mellan privatpersoner inom EU med ett värde under 45 euro är undantagna kravet, men då gäller det att det framgår att försändelsen innehåller just en gåva.
- Om det inte finns någon information utanpå så kan vi inte veta att det är en gåva och vad värdet är, säger Sara Hallman.

I en sådan situation skickar posten ut en avi och mottagaren kan gå in på tullens hemsida och tulla in gåvan. Har man ingen dator kan man göra förtullningen på postkontoret eller så kan man be en annan privatperson att göra den åt en. Det är smidigare och går snabbare att göra förtullningen på nätet än att ställa sig i en telefonkö, menar man på Åland Post.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »