Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 4 april, 2022 - 14:18Uppdaterad: tisdag, 5 april, 2022 - 11:58

Vätgasbåten står fortfarande stilla

Energibolaget Flexens väntar fortfarande på att landskapsregeringen ska komma med besked om framtidens skärgårdstrafik, och när uppdraget är formulerat kan ett fartyg stå klart bara ett par år senare.

Redan för ett par år sedan presenterade Flexens en utredning för att driva en skärgårdsfärja med alternativa drivmedel, i det fallet med vätgas som är relativt enkelt, men mycket energikrävande, att utvinna ur vanligt vatten. Vi rapporterade om projektet under slutet av 2020. Under 2021 kom man i mål, men sedan dess har inte mycket hänt.

– Typen av fartyg, färjpasset och tillgången på lokalproducerat förnybart bränsle är avgörande. Batterier är absolut den bästa lösningen för korta färjpass, upp till en timme. Vätgas väger mindre och tar mindre plats än batterier, och går att producera lokalt, berättar Berndt Schalin, vd för Flexens.

Det finns också andra alternativ. Syntetiskt producerad metanol till exempel, eller en blandning av väte och kväve till ammoniak som är lättare att lagra.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »