Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 24 september, 2024 - 11:49Uppdaterad: tisdag, 24 september, 2024 - 13:07
  • Nätmobbning är inte så lätt att komma åt, men något skolorna måste hantera. Foto: Wikimedia commons.

Nätmobbning och sexuella trakasserier - det måste stadsskolor jobba mot

Situationen gällande mobbning ser bättre ut i stadens skolor än i genomsnittet av de flera tusen skolor som varje år deltar i mobbningsundersökningen KiVa. Det säger bildningschefen Mikael Rosbäck. 

–   Sen vill man förstås alltid att det ska vara noll mobbning och noll trakasserier men jag tror inte det är den värld vi lever i. Man måste lära sig hur man ska fungera socialt med andra människor, säger Mikael Rosbäck.  

Enligt KiVa-undersökningen finns det vissa problemområden som skolorna i Mariehamn behöver jobba med. I vissa årskurser har barnen uppgett att de får fula eller elaka kommentarer, skällsord gällande kropp och sexualitet och i vissa årskurser vittnar elever om att de upplevt obehagliga motbjudande närmanden eller fysisk beröring.  

– Det här är något som har funnits med över tid så det verkar vara svårt att komma åt. Nätmobbning har vi också sett att förekommit de senaste åren men det kan också vara svårt att komma åt, säger Mikael Rosbäck.  
Skolorna har analyserat Kiva-undersökningens resultat och vidtar åtgärder utgående från dem.  

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »