Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 14 februari, 2022 - 12:11Uppdaterad: måndag, 14 februari, 2022 - 14:12
  • Erkki Santamala. Foto: Kjell Brändström, ÅRTV

"Vårdyrkets framtid måste tryggas"

Att höja vårdarnas löner i samband med att nya kollektivavtal skrivs skulle till viss del trygga vårdens framtid, något som på fastlandet börjar bli ett stort problem.

Vårdarfacken Tehy och Super i riket presenterade förra veckan det som de själva kallar för en räddningsplan för vårdbranschen.

- På Åland är läget bättre än i Finland där till exempel äldreboenden eller hela avdelningar på sjukhus tvingats stänga för att det inte funnits personal. Många upplever att de kan få både bättre lön och mindre ansvar inom andra yrken, och en vårdutbildning är meriterande inom flera yrken i servicebranschen, säger Erkki Santamala, verksamhetsledare för Tehy Åland.

Exakt vilka krav man har vill han inte berätta medan förhandlingarna med landskapsregeringen pågår.
- Men på ett allmänt plan kan jag säga att inom landskapet är kvinnornas lön 82 procent av männens, och man skulle komma en bra bit på vägen till att lösa den skamfläcken genom att höja vårdarlönerna, säger Erkki Santamala.

I riket har förhandlingarna inletts men Åland har egen förhandlings- och avtalsrätt och ännu har man inte inlett några ramavtalsförhandlingar. 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »