Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 28 maj, 2010 - 07:19Uppdaterad: tisdag, 30 augusti, 2016 - 10:22

Var 8:e åländsk 12-åring överviktig

Var tionde barn i lekåldern och i lågstadiet är överviktigt. I högstadiet har en av fyra elever för mycket fett på kroppen. Det här visar en ny undersökning från Institutet för hälsa och välfärd i Finland. Barnfetma är ett problem också på Åland. Mellan 12 och 15 procent av alla tolvåringar här är överviktiga och det verkar inte hjälpa att olika medier tar upp ämnet så gott som dagligen. Christian Johansson som är klinikchef vid barn och ungdomsmottagningen på ÅHS menar att mediebevakningen snarare får motsatt effekt eftersom de överviktiga får skuldkänslor. Några få av alla barn med för många kilon hamnar hos dietisten Angelica Johansson. Hon anser att man inte ska skuldbelägga varken barnen eller föräldrarna, men eftersom hela familjens vanor är avgörande för barnens hälsa måste det oftast ske en förändring i hemmet för att man ska få bukt med problemen.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »