Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 1 juli, 2024 - 06:03Uppdaterad: måndag, 1 juli, 2024 - 07:45
  • EU-kommissionen vill att Åland och Finland avbryter laxfisket. Foto: Hans-Petter Fjeld, Creative Commons

EU-kommissionen vill att laxfisket avbryts

Kommissionen har bett Finland att avbryta projektet med vetenskapligt laxfiske. "Vid behov kan kommissionen överväga ytterligare åtgärder", skriver en talesperson för kommissionen i ett mejl till Ålands Radio. 

Kommissionen är tveksam till om laxfisket, som Åland och Finland tillåter trots EU fiskeförbud, är vetenskapligt motiverat. Frågan kommer att avgöras av STECF, som är EU:s vetenskapliga råd för fiskefrågor. Expertgruppen bedömde i mars att projektets upplägg var oklart och att antalet fartyg som ingick i projektet var för många för att vara vetenskapligt motiverat. 

Efter STECF:s negativa bedömning förändrades projektet, men kommissionens tvekan kvarstår, vilket gör att de kommer att begära ett nytt expertutlåtande. I mitten av maj skickade Charlina Vitcheva, generaldirektör för generaldirektoratet för havsfrågor och fiske, ett brev till jord- och skogsbruksministeriet där hon insisterade på att projektet skulle utvärderas innan det påbörjades. En uppmaning som både riket och landskapsregeringen inte hörsammade.  

En talesperson för kommissionen skriver att projekt som innefattar fler än sex fartyg ska analyseras av STECF. I det vetenskapliga fisket som Åland och Finland bedriver finns 32 fiskebåtar, varav 14 är åländska. Talespersonen skriver vidare att fiske bara kan tillåtas om relevanta villkor är uppfyllda, vilket i nuläget är oklart. 

"Om så inte är fallet skulle fisket strida mot EU-lagstiftningen", skriver talespersonen. 

 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »