Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 21 september, 2018 - 13:40Uppdaterad: fredag, 21 september, 2018 - 17:16
  • Förtroendet för lagtingsledamöterna avgörs i sista hand av väljarna. Arkivfoto: Malin Lundberg

Väljare avgör politikers öde

Frågan om en dömd politiker ska avgå eller inte avgörs från fall till fall och i slutändan av väljarna. Det säger professorn i statskunskap Göran Djupsund i en kommentar till gårdagens nyhet om att lagtingsledamot Fredrik Fredlund, Obunden samling, dömts till 75 dagars villkorligt fängelse för misshandel.

-I Sverige brukar man ha lägre tröskel till att ledamöter själva avsäger sig sina uppdrag, i Finland finns exempel på en minister som blivit dömd i riksrätt och som blev återvald efter domen, säger Göran Djupsund.

Han tycker att reglerna för att avsätta eller godkänna befrielse för en ledamot som själv anhåller om det är stränga på Åland.

-Det bygger väl på tanken att det är väljarnas förtroende som är det centrala inte kollegernas i de lagstiftande församlingarna, säger Göran Djupsund.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »