Med ett aktiekapital i den storleken, kan rederiet gå till banken och förhandla om ett ungefär lika stort lån. Då skulle man ha de 150-200 miljoner som man tidigare pratat om att behövs.
Peter Winberg, avdelningschef på Ålandsbanken, poängterar att han inte kan uttala sig om Ålands folkrederi specifikt. Men han bekräftar att 50 procent eget kapital är brukligt inom sjöfarten. Han säger även att banken i sin riskbedömning tittar noga på det förväntade kassaflödet, och att man gärna ser att det finns en större ansvarstagande ägare bakom företaget.
Det sista kan eventuellt vara ett problem för Ålands folkrederi, men grundaren Tomas Lundberg tror att det är möjligt att få ihop de pengar som krävs. Först en mindre summa för projektering, sedan en större för själva fartygsinvesteringen.
– Jag tycker att det känns troligt. Sett till vår kalkyl blir det minst fyra procent i avkastning efter tre år och då är det ett intressant investeringsobjekt för vem som helst, säger Tomas Lundberg.
Lundberg konstaterar att finansieringen är komplex, men att det också kan finnas EU- eller miljöstöd att göra anspråk på och att finska staten kanske kan hjälpa till om man väljer att bygga i Finland. Men sannolikt kommer det att krävas andra investerare än åländska småsparare. Också om 5000 ålänningar går in med 5000 euro blir det inte till mer än 25 miljoner.
– Jag tror på det. Jag känner inte till vad det finns för dynastier, familjer eller intressenter i Singapore som skulle kunna vara intresserade av det här, säger Tomas Lundberg.