Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: lördag, 22 januari, 2022 - 10:50Uppdaterad: lördag, 22 januari, 2022 - 11:04
  • Utrikesminister Pekka Haavisto (Gröna). Pressbild.

Utrikesminister Haavisto: Viktigt att skydda Åland

Det är Finlands ansvar att skydda Åland och det är viktigt att ta hänsyn till Ålands status och historia, det säger utrikesminister Pekka Haavisto (Gröna) i en intervju med Åbo Underrättelser.

Under den senaste tiden har Ålands demilitarisering diskuterats i offentligheten, en diskussion som föranletts av det förändrade säkerhetsläget i Europa. Till tidningen säger Haavisto att det finns en historisk debatt om detta och om huruvida man under 90-talet borde ha gjort några förändringar. Samtidigt konstaterar han att så inte skedde och att Finland respekterar den status som Åland har.

- Samtidigt har Finland förstås vissa förpliktelser att skydda Åland, och att skydda Ålands status. Det är också en viktig roll för oss, säger han.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »