Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 17 augusti, 2021 - 13:39Uppdaterad: tisdag, 17 augusti, 2021 - 17:19
  • Meri Leppäsalko upptäckte den ovanliga stenen med färgpigment av ockra på. Foto Nina Smeds
  • Kalkstenen. Foto Nina Smeds

Unikt järnåldersfynd i Bartsgårda

Årets fynd kallar arkeologen Kristin Ilves en kalksten med färgpigment i ockra som hittades under utgrävningarna av en järnåldersboplats i Finström Bartsgårda.

-Man har använt ockra i gravar under stenåldern, men i yngre järnålderssammanhang känner jag inte till användning av ockra, säger hon.

Tidsperioden yngre järnåldern omspänner år 550-1050. Motsvarande stenfynd med ockra som hittats i botten av ett stolphål i ett hus, har gjorts i Sverige, men då från en period som är 1000 år tidigare. Kalkstenen är cirka 40 gånger 50 centimeter stor och 10 cm tjock. Den sida som varit neråt är täckt av rött färgpigment. Ockra har använts i rituella handlingar, så ett antagande är att det handlar om en offerhandling i huset. Utgrävningarna pågår för andra året inom ramarna för ett projekt som drivs av Helsingfors universitet. I fjol grävde man ut en del av en annan byggnad.

-Den här anläggningen har förvirrat oss ganska mycket. Fyndmaterialet är tydligt annorlunda än från byggnaden från förra året, säger Kristin Ilves.

Nu återstår forskning och jämförelser i andra källor och analys av de fynd som hittats.

Tidigare artiklar om projektet:

 

https://alandsradio.ax/gomorron/utgravningar-pagar-bartsgarda

https://alandsradio.ax/nyheter/halv-miljon-stort-forskningsprojekt

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »