Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 9 februari, 2021 - 11:48Uppdaterad: tisdag, 9 februari, 2021 - 17:22
  • Ålands status ska försvinna om Sinimusta liike får bestämma. Arkivbild.

Ultranationalistisk rörelse vill avskaffa självstyrelsen

Militarisera Åland och avskaffa landskapets status som enspråkigt svenskt. Det vill Sinimusta liike, den blåsvarta rörelsen, en ny ultranationalistisk gruppering som samlar namn för att formellt bli ett parti i Finland.

Statsvetaren Jan Sundberg har läst de blåsvartas partiprogram och beskriver rörelsen som ultranationalistisk på den yttersta högerkanten.

Det är inte troligt att rörelsen blir ett stort parti, men den kan ha stor effekt på andra partier, framför allt Sannfinländarna, menar han.

En avog inställning till Åland är någonting som den blåsvarta rörelsen delar med Sannfinländarna och andra nationalistiska grupperingar i Finland.

-Allt som avviker från standarden man vill ha, det vill säga att Finland ska vara en enhetsstat, är en nagel i ögat på dem, säger han.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »