Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 9 juli, 2021 - 17:22Uppdaterad: fredag, 9 juli, 2021 - 18:03
  • Landskapsregeringen säger att ålänningarna inte ska stå för testningskostnader.
  • Justitie- och ålandsminister Anna-Maja Henriksson (i mitten) tillsammans med delar av landskapsregeringen. Bilden är tagen vid ett ålandsbesök i augusti 2020. FOTO: Rasmus Olin/ÅRTV

”Tveksamt om nyttan är större än skadan”

Lantrådet Veronica Thörnroos (C) och landskapsregeringen var vid fredagens presskonferens fortsatt kritiska till gränsrestriktionerna som gäller från och med måndagen den 12 juli.

Veronica Thörnroos sade att de test som önskas vid inresa kostar Åland ungefär 1,5 miljoner euro per vecka och att man kan få kompensation för omkring hälften av den summan. Hon sade också att man kan verkställa testningen, men att detta inte borde betalas av ålänningarna direkt.

Landskapsläkare Knut Lönnroth bedömer de nya reglerna som oproportionerliga.
- Dels är det tveksamt om nyttan är större än skadan, dels för att det leder till höga kostnader, sade han.

ÅHS hälso- och sjukvårdsdirektör Jeanette Pajunen berättade att man förberett sig inför måndagen, men att det är utmanande och kräver resurser. Man har begärt handräckning av polisen, gränsbevakningen och tullen samt diskuterat samarbete med andra hälso- och sjukvårdsaktörer på Åland för att utföra testningen.

Också i regeringen i Helsingfors är man oense om hur reglerna ska se ut och vem som ska betala för vad. I Åland idag kunde man höra justitie- och ålandsminister Anna-Maja Henriksson berätta om diskussionerna i riksregeringen.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »