Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 19 december, 2013 - 14:46Uppdaterad: tisdag, 30 augusti, 2016 - 10:15

Tre modeller för socialtjänsten

Modell C, att landskapet betalar landskapsandelarna direkt till den planerade nya myndigheten Kommunernas socialtjänst, medan var och en kommun sedan står för sin egenandel, skulle fördela kostnaderna per invånare jämnast. Det framgår av de tre finansieringsmodeller som landskapsregeringen nu skickar till kommunerna. I alla tre finansieringsmodeller blir det dyrare för en klar majoritet av kommunerna. Den stora vinnaren är Geta, medan den stora förloraren är Sottunga. I modell A fördelas driftskostnaderna för myndigheten solidariskt mellan kommunerna, som sedan kompenseras av landskapsandelar. I modell B har man samma upplägg, men skärgårdskommunerna Brändö, Kumlinge, Kökar och Sottunga får ett specialstöd. Landskapsregeringen har också beredskap att under en övergångsperiod utjämna effekterna av att en solidarisk finansiering införs. Modellerna skall också kompletteras med 2012 år siffror.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »