Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 21 juni, 2023 - 14:59Uppdaterad: onsdag, 21 juni, 2023 - 17:42
  • Jordbrukaren Dan Nyholm har fått en betydligt mindre skörd i år än tidigare. Foto: Nelly Björkqvist.

Torkan medför dåliga skördar

I brist på regn har höskörden i år blivit sämre.

Jordbrukaren Dan Nyholm från Gräns gård i Saltvik är en av de som märkt av en markant minskning. 

- I fjol på samma yta som jag nu har skördat, fick jag dryga 1000 balar och nu drygt 400, säger han. 

Han har däremot åkrar kvar att skörda, vilka just nu verkar se bra ut och vilka han hoppas håller sig bra. Även Paul-Mårten Sjölund från Ålands trägårdshall berättar att starten på sommaren varit bra och att grönsaksodlare ofta har bevattningssystem, men att regent är väl behövt. 

- Vi får se hur det slutar, men det skulle nog snart behöva komma regn för att det inte ska märkas. Än är det inte kört, men det ser lite dystert ut säger han. 

Sanna Kortman driver Kortmans hästinspiration och sysselsättning och hon har redan i vintras beställt hö av olika leverantörer i Åre, vilka nu har varnat om att de kanske inte kan leverera den beställda mängden. 

- Man har fått tänka om lite och det blir säkert mycket extra kraftfoder och höpellets som man får komplettera med, som man gjorde 2018, säger hon. 

I och med att Sanna troligen behöver köpa in andra foder till de 13 hästar hon har hos sig, säger hon också att hon kommer behöva höja hyrorna för sina stallplatser. 

- Det är upp till dem [hyresgästerna] sedan om de vill söka sig någon annanstans eller stanna kvar, säger Sanna. 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »