Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 29 juni, 2021 - 17:00Uppdaterad: tisdag, 29 juni, 2021 - 17:45
  • Från och med 1 juli gäller de nya förtullningsreglerna.

Tidningar ska förtullas från och med torsdag

Från och med den första juli ska i princip alla post- och fraktförsändelser som anländer till Åland förtullas. Detta gäller även de tidningar man prenumererar på som inte är åländska.

Det är lite olika procedurer som gäller beroende på varifrån tidningarna kommer och om det är ett företag eller en privatperson som klassas som importör.

Tullöverinspektör Sture Skinnar säger att tidningar som importeras från EU-områden, exempelvis Finland och Sverige, kan importeras med en prenumerationsbaserad deklaration om man är privatperson.

- Det finns också möjligheter att tidningshusen förtullar sina tidningar till Åland som bulk, säger Sture Skinnar.

Han säger att tidningar såsom reklam- och medlemstidningar är befriade från deklarationsplikt, så länge som man som mottagare inte betalar för tidningen specifikt. Om det är frågan om en gåva behöver det framgå på paketet, vara värt högst 45 euro och vara mellan privatpersoner.

Sture Skinnar säger att det i sista hand är importören som ansvarar för deklarationen genomförs, men att det kan vara bra att som importör få information från tidningshus hur de väljer att göra.

Information om vad som gäller från och med den första juli hittas på tullens hemsida, tulli.fi.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »