Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 27 februari, 2023 - 14:35Uppdaterad: måndag, 27 februari, 2023 - 17:09

THL saknar folkhälsoperspektiv i licensdebatten - ”Inga bevis för att fler spelar utanför monopolet”

Folkhälsoperspektivet saknas i debatten om att överge spelmonopolet i Finland enligt institutet för hälsa- och välfärd, THL.

I januari rapporterade Ålands Radio att inrikesministeriet ska utreda en eventuell övergång till spellicenser för det digitala penningsspelsystemet i Finland. THL menar nu att för mycket fokus i debatten har legat på potentiella skatteintäkter och att mer fokus borde ligga på folkhälsan. Ett argument som använts för ett nytt system, är att fler spelar utanför monopolet. Men det stämmer inte, menar Jani Selin, specialforskare vid THL.

–Det som är förvånande med debatten är att det inte finns bevis för att en avreglering skulle ändra mycket vad gäller offshore-spel och den skada spelande gör, säger Selin. Han menar också att antalet finländare som spelar utanför monopolet inte har ökat på många år. Den mängd pengar de som spelar förlorar har dock ökat en aning.

–Ska vi verkligen ändra hela systemet för en så liten grupp människor? Om behovet att ändra systemet går att berättiga med argument relaterade till ett ökat spelande utanför systemet måste vi ha gedigna bevis för det men några sådana har vi hittils inte sett, säger Selin till Ålands radio.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »