Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 2 juli, 2010 - 19:26Uppdaterad: tisdag, 30 augusti, 2016 - 10:22

Test kan eliminera prostatacancer

Svenska medicinska studier visar att allmänna PSA-test för äldre män skulle kunna halvera dödsfallen i prostatacancer. PSA-test är en typ av blodprov. Mellan åren 2003 och 2008 dog tre åländska män i prostatacancer eller liknande sjukdomar och allmänna test skulle därmed kunna eliminera framtida dödsfall i prostatacancer helt.-PSA-test genomförs som hälsokontroll ibland och när det finns personer med risk för prostatacancer. Till exempel de som har arvsanlag för det, säger Nils Gustaf Eriksson som arbetar som psykiater på Cityakuten.- Problemet med allmänna tester kan vara att personer får ett förhöjt värde när de har andra tillstånd i prostatan som en inflammation eller något liknande. Då kan människor få ett förhöjt värde på testet och det kan orsaka onödig oro, säger Nils Gustav Eriksson som själv drabbades av prostatacancer och upptäckte den i samband med ett PSA-test.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »