Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 25 oktober, 2010 - 15:21Uppdaterad: tisdag, 30 augusti, 2016 - 10:22

Svenskspråkiga behöver kraftsamling

De svenskspråkiga klarar inte ensamma av att rädda svenskan i Finland, nu behövs en nationell kraftsamling tillsammans med finska politiker. Det hävdar ledarskribenten vid Vasabladet Kenneth Myntti i en färsk debattbok om svenskan i Finland - Svenskan på offensiven eller på intensiven. Den nya grundlagen från år 2000 innebar att man frångick principen om tvåspråkiga förvaltningsstrukturer, till förmån för en serviceinriktad tvåspråkighet på individnivå, och därmed möjliggjorde man de reformer som sedan underminerat svenskans ställning på många plan hävdar Myntti. Svenskans ställning i skolundervisningen är ett annat område där det behövs både resurser och pedagogiskt nytänkande enligt Myntti. Han ser en reell risk för att Åland lösgör sig från Finland på sikt om inte nedmonteringen av tvåspråkigheten i Finland kan stoppas.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »