Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 19 september, 2024 - 14:39Uppdaterad: torsdag, 19 september, 2024 - 17:26
  • Lisa Starrin, t v, och Evelina Grandell-Rosenlund. Foto: Rasmus Karlsson.

Virtuella tillsynsbesök kan bli aktuellt inom äldrevården i Mariehamn och Lemland

Att göra om delar av tillsynsbesöken inom äldreomsorgen till virtuella besök kan bli aktuellt i Mariehamn och Lemland. Nu är kommunerna med i ett projekt finansierat av Nordiska ministerrådet och man höll under torsdagen ett möte om saken.  

Lisa Starrin, som är äldreomsorgschef i Lemland, säger att man på Åland ligger efter i den digitala utvecklingen, samtidigt som vi går mot en tid med fler äldre och färre vårdare. Hon menar att klienter inom äldreomsorgen kan få mer tid med närvårdare vid virtuella besök.  

– Vi tror att detta har stor vinning, istället för att det är någon som bara springer in, kollar av klienten och sedan försvinner igen.  

Evelina Grandell-Rosenlund, som är äldreomsorgschef i Mariehamn, säger att man just nu är i planeringsstadiet av projektet på Åland, men hon menar att det efter utvärderingar på andra ställen framkommit att klienter varit nöjda med lösningen. Hon säger att virtuella besök inte ska ersätta de fysiska besök som faktiskt behövs.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »