Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 10 oktober, 2023 - 05:48Uppdaterad: tisdag, 10 oktober, 2023 - 11:12

Svenska Yle: Fyra läkare som prickats i Sverige har jobbat på Åland - en gör det fortfarande

Fyra läkare som mist sin legitimation eller har begränsade yrkesrättigheter i Sverige har arbetat på Åland, en jobbar fortfarande kvar vid Ålands hälso- och sjukvård. Det framkommer i en granskning av Svenska Yle.

Svenska Yle har granskat samtliga svenska läkare som mist sin legitimation där, men har en ikraftvarande legitimation hos finska Valvira. 

Totalt handlar det om 18 läkare. Tre har dömts för grova sexualbrott, medan andra fått sin legitimation indragen på grund av allvarliga vårdfel eller dataintrång. 

En av de fyra som har jobbat på Åland är just läkaren som i Sverige dömts för grova dataintrång. När brotten uppdagades blev han uppsagd från ÅHS.  

Förvaltningsöverläkare Per Anton Westerberg säger till Svenska Yle att ÅHS sedan ett drygt år tillbaka börjat dubbelkolla läkare med de svenska myndigheterna före anställning. En läkare, som har en villkorad legitimation jobbar fortfarande kvar på ÅHS. Hör chefsöverläkare Jun Nagamori kommentera granskningen efter nyheterna halv åtta. 

 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »