Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 16 augusti, 2018 - 13:50Uppdaterad: torsdag, 16 augusti, 2018 - 17:24
  • Mats Perämaa säger att man fört diskussioner om ansvarsfulla placeringar men inte har resurser att aktivt ta del i vilka bolag som pensionsfondens medel hamnar i. Foto: Nina Smeds.

Svartlistade bolag i landskapets pensionsfond

Bolag som producerar kärnvapen och klustervapen och bolag som kränker mänskliga rättigheter finns i de indexfonder som landskapets pensionsfond investerar i.

Finansminister Mats Perämaa (Lib) säger att man inte har resurser att kontrollera alla placeringar inom Pensionsfonden, men att diskussioner om ansvarfulla placeringar har förts.

-Men vi har gemensamt varit tvungna att konstatera att vi först måste trygga de personella resurserna, säger Mats Perämaa.

Pensionsfonden har ett kapital på drygt 450 miljoner euro och sköts av en tjänsteman och en styrelse. Man kan begära in rapporter från de externa förvaltarna hur de följer hållbarhetskriterierna, men tjänstemannen har inte tid eller ens en plan för hur rapporterna ska följas upp. Att vissa bolag som finns i placeringarna är svartlistade är något som styrelsens medlemmar inte känner till säger Mats Perämaa.

-Det här bara stärker mig i den uppfattningen att vi måste stärka resurserna i Pensionfonden, och det ska göras under den här mandatperioden, säger han.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »