Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 7 december, 2020 - 15:42Uppdaterad: måndag, 7 december, 2020 - 17:15

Svårt att ge Åland helt undantag från ny smittskyddslag

Förslaget om uppdaterad smittskyddslag är inte färdigt än och Ålands riksdagsledamot Mats Löfström upplever att man lyssnar på de åländska synpunkterna.

Landskapsregeringen har riktat kritik mot bland annat att fördelningen av behörigheten mellan Åland och riket är oklar.
Mats Löfström säger att det skett stora förändringar i förslaget sedan Åland lämnade in sitt senaste utlåtande.

-Om man tittar från det ursprungliga förslaget som gav stora möjligheter att inskränka näringsfriheten, är de sakerna helt borttagna ur senaste versionen, säger han.
 

Mats Löfström säger att det ändå är svårare att argumentera för att Åland skulle få ett helt undantag från lagen. Det är ändå i slutändan landskapsregeringen som fattar besluten utgående från ändringarna och även kan besluta att inte ta något i kraft.

-Därför ser jag inte att den här saken inte är så problematiskt som tidigare lagförslag, exempelvis restaurangerna där regeringen fattat beslut om sådant som normalt är Ålands behörighet, säger Mats Löfström.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »