Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 16 juli, 2018 - 10:09Uppdaterad: tisdag, 17 juli, 2018 - 17:26
  • Bland annat östra Saltviks frivilliga brandkår fick rycka ut i helgen för att släcka bränder. Foto: Emma Lindvall.

Strandbastu totalförstördes i brand

En strandbastu vid Notplan i västra Saltvik totalförstördes i en brand igår kväll.

T.f. räddningschef Karl Nordlund säger att branden var fullt utvecklad när man kom till platsen och att man försökte skydda intilliggande omgivning och släcka ner branden. Östra Saltviks FBK och västra Saltviks FBK åkte till platsen men Finströms FBK kunde vända då man snabbt hade situationen under kontroll och det inte fanns en så stor spridningsrisk, eftersom att bastun var helt fristående. Polisen utreder orsaken.

Under gårdagen utvecklades också en markbrand i Åsgårda, Saltvik. Det var ungefär 1 000 kvadratmeter som eldhärjades och orsaken var gnistbildning vid slåtterarbete. Östra och västra Saltviks och Finströms FBK ryckte ut.

- Det var ett ordentligt släckningsarbete och pågick ett par timmar. Det fanns en stor risk för vidare spridning men brandkårerna lyckades omringa elden och blötlade väldigt mycket, säger Karl Nordlund.

Brandmyndigheterna avråder från slåtterarbete om det inte är absolut är nödvändigt och påminner om att den som utför arbetet har ansvaret och att släckningsutrustning skall finnas tillgängligt. Likaså skall man ha efterkontroll av platsen. Polisen utreder vidare.

Igår kom också två dykaralarm. Det första var en vattenskoterolycka, där en person fick hjälp upp ur vattnet av räddningspersonal och ambulans och fördes till sjukhuset efter att ha skadats lindrigt. Räddningsdykare från räddningsverket och Finströms FBK åkte till platsen. I det andra fallet fick en person kramp under en simtur och ropade på hjälp i vattnet. En person i gummibåt plockade upp personen, förde hen till land och ambulansen tog personen till sjukhuset. Räddningsdykare var på väg till platsen men kunde vända.

Under dagen kom också ett litet automatalarm i Jomala, vilket visade sig vara ett tekniskt fel.

På lördagen larmade en förbipasserande om en trafikolycka vid Nabben. Men när brandkåren kom till platsen hade de inblandade personerna försvunnit.

I övrigt menar räddningschef Karl Nordlund att det är extremt torrt just nu och knappt behövs någonting för att orsaka en brand.

- Använd sunt förnuft, tänk på vad som kan orsaka gnistbildning och ta det försiktigt med till exempel grillandet, säger han.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »