Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 16 juli, 2012 - 13:08Uppdaterad: tisdag, 30 augusti, 2016 - 10:18

Stödsystem ställer<br>till det för potatisodling

Potatisodligen har minskat kraftigt på Åland. Låg lönsamhet och dåliga skördar har fått flera av de större odlarna att avsluta sin kontraktsodling för Chipsen i år. Trots det finns det unga åländska potatisodlare som tror på framtiden och gärna skulle utöka sin areal. Men det är svårt att få tag på mark. En orsak är att det med dagens stödsystem är mer lönsamt för många markägare att behålla marken och lyfta stöd för att odla vall, i stället för att arrendera ut. Stöden för att odla vall, alltså gräs eller klöver som kan användas som djurfoder, är tänkta som ett indirekt stöd för köttproducenter, berättar Henry Lindström på Ålands producentförbund. - Men eftersom även producenter som inte har djur kan få del av stödet har det skett en snedvridning, säger han.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »