30 år sedan Estonias förlisning: "Livet har gått vidare, men minnet kan inte stängas ute”

Estonia

Det har det gått trettio år sedan M/S Estonia förliste strax utanför Utö. Ålands Radio har pratat med en överlevare och två befälhavare som var där, den stormiga septembernatten 1994.

På Åland har olyckan lämnat djupa spår. Ingen ålänning var ombord, men många hade personliga band till fartyget och dess besättning. Andra bistod vid räddningsinsatsen eller påverkades genom sitt arbete inom sjöfartsklustret.

Överlevaren Kent Härstedt transporterades till Åland efter att ha räddats ur havet.

– Vi fick en otroligt fin omvårdnad på sjukhuset i Mariehamn. Vi ville knappt lämna Mariehamn efter det som hade hänt, för vi kände att vi på något sätt var skyddade från all uppståndelse, berättar han för Ålands Radios Rasmus Karlsson 30 år senare.

I programmet möter vi även Esa Mäkelä och Jan-Tore Thörnroos, befälhavare på de fartyg som först anlände till olycksplatsen. Även om 30 år har passerat får alla tre frågor om sina upplevelser då och då.

– Jag känner en skyldighet att berätta. Det är svårt att hålla det som något som är bara privat. Däremot finns det vissa saker som jag bara kan para med anhöriga och andra överlevande om, säger Kent Härstedt

Hör också Ålands Radios dokumentär från 2019: Per-Erik Cederqvist, Jan-Tore Thörnroos, Christina Wikner-Löthman och Annika Orre berättar om dygnet efter förlisningen.

Hör också: Lennart Nord förlorade sin mamma på Estonia

Se också tv-programmet Estoniakatastrofen från 2014: Nis-Gustaf Eriksson, Kaj Jansson, Jan Österberg och Jan-Tore Thörnroos berättar

Taggar

  1. Nyheter