Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 20 december, 2016 - 14:46Uppdaterad: tisdag, 20 december, 2016 - 16:08
  • Stadsstyrelsens ordförande Petri Carlsson (M) gillar inte utspelet om KST från norra Åland. Foto: Ulf Weman

"Stadsfientligt" förslag om KST

Mariehamn är beredd att stå som värdkommun för hela socialvården enligt KST-lagen.

 Det säger stadsstyrelsens ordförande Petri Carlsson, moderat. Kommunförbundets styrelse väntar också på ett utspel från stans sida, men vill i första hand att hela KST-reformen läggs på is tills det står klart hur kommunerna påverkas av kommunstrukturreformen och av rikets social- och hälsovårdsreform, den så kallade Sote-reformen. Utspelet från de norråländska kommunerna som Ålands Radio berättade om i fredags, att de 15 landsbygdskommunerna inom kommunförbundets ram bildar ett socialvårdsdistrikt med staden utanför, gillar inte Petri Carlsson.

- Det är ju ett ”mariehamnsfientligt” förslag som inte diskuterats med staden och vi har ju också vetorätt i frågan som alla andra kommuner, säger han.

I morgon hålls ett samrådsmöte mellan kommunförbundet, Mariehamns stad och landskapsregeringen i den här frågan och om Sote-reformen i riket.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »