Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 9 oktober, 2018 - 12:50Uppdaterad: tisdag, 9 oktober, 2018 - 17:30
  • Landskapsregeringen höll presskonferens om självstyrelselagsrevisionen i dag. Foto: Fred Jonsson.

SPECIAL: Ny självstyrelselag skjuts på framtiden

Det blir ingen ny självstyrelselag nu, däremot revideras den nuvarande lagen när det gäller det ekonomiska systemet.

- Det hade varit fint med en ny självstyrelselag till jubileumsåret 2022, men det viktiga är att vi löser de politiska knutar som kvarstår, säger lantrådet Katrin Sjögren, liberal.

De knutarna är bland annat vilken roll Ålandsdelegationen ska spela när man fördelar rättigheter som exempel jordbruksstöd och skyldigheter som exempel begränsning av koldioxidutsläpp. Man behöver också jobba vidare med hur grundlagen och självstyrelselagen fungerar i förhållande till varandra.

En ny självstyrelselag skjuts alltså på framtiden, men däremot hoppas och tror landskapsregeringen att en ändring och modernisering av ekonomikapitlet i den gamla självstyrelselagen kan bli verklighet snart.

- Det nya ekonomiska systemet är bättre än dagens, inte fulländat kanske men bättre, säger finansminister Mats Perämaa, liberal.

Han hade gärna sett att Åland skulle få ta över skattebehörigheter, men det målet nådde man inte.

På den här sidan har vi samlat tisdagens samlade rapportering om den uteblivna självstyrelselagen.
 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »