Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 24 januari, 2017 - 06:35Uppdaterad: tisdag, 24 januari, 2017 - 08:25
  • Lantrådet Katrin Sjögren är positiv till finansministeriets förslag men vill ännu analysera det. Foto: Hasse Persson-Bru.

Soteavdrag föreslås för Åland

Finansministeriet i Helsingfors har lyssnat på landskapsregeringens kritik när det gäller den planerade Social- och hälsovårdsreformen, Sote-reformen.

Förslaget ska finansieras genom att höja statsbeskattningen men eftersom Åland står utanför reformen föreslår finansministeriet nu ett särskilt Åländskt landskapsavdrag på 12,5 procent i inkomstskattelagen. Avdraget motsvarar det belopp med vilket kommunalbeskattningen lättas i riket då statsbeskattningen skärps i motsvarande grad.

Förslaget innebär alltså att statsbeskattningen av förvärvsinkomster i princip också skärps för åländska skattebetalare, men att skärpningen motverkas av avdraget och att kommunerna inte behöver ändra sina kommunalskattesatser som de gör i riket.

För att inte heller pensionärer ska drabbas krävs att lagtinget stiftar en landskapslag om pensionsinkomstavdraget i kommunalbeskattningen eftersom det är åländsk behörighet.

Landskapsregeringen fick förslaget i går och ska nu analysera det och diskutera det med riket. Reformen i riket är tänkt att träda i kraft 2019 och riksdagen ska ännu behandla de lagändringar den förutsätter.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »