Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 6 september, 2022 - 17:19Uppdaterad: tisdag, 6 september, 2022 - 17:31

Solpaneler ett alternativ för flera åländska industrier

Priserna på el kommer sticka iväg ordentligt under vintern, det gör att flera åländska företag tittar närmare på hur de kan minska sina elkostnader.

Något som varit genomgående i Ålands Radios rundringning är att förnyelsebar energi som exempelvis solpaneler är en lösning, men inte till den här vintern som på förhand beräknas medföra höga elräkningar.

Optinova och Orklas chipsfabrik i Haraldsby, Saltvik säger det är svårt att få till solceller med kort notis. Optinova Groups tf vd, Andreas Remmer, menar att det beror på lång projekteringstid.

Paf och Ålandsbanken har redan solpaneler som är behjälpliga på deras åländska kontor. ÅCA och Ålandsbagaren påbörjade för ett år sedan en energikartläggning för att titta närmare på bland annat elförbrukningen. Inficon undersöker om det skulle vara möjligt att köra deras ugnar nattetid när det är billigare.

 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »