Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 15 februari, 2021 - 10:40Uppdaterad: måndag, 15 februari, 2021 - 12:47
  • Åbo Hovrätt. Foto: Fredrik Granlund, ÅRTV

Sjömän vann tvist mot LR i Hovrätten

Hovrätten i Åbo har ändrat Ålands tingsrätts beslut i två tvister om arbetsavtal för sjömän som var anställda av landskapsregeringen.

De anställda förlorade mot landskapsregeringen när ärendena behandlades av Ålands Tingsrätt under 2018 respektive 2019.
Dessa domar ändras alltså nu.

Ett av Hovrättens beslut innebär bland annat att landskapsregeringen ska betala en sjöman lön för en månads uppsägningstid och ersättning för ogrundad uppsägning av arbetsavtal.
Summan ska motsvara sex månadslöner, med ett avdrag för den summa som landskapsregeringen ska betala till sysselsättningsfonden. Den totala summan för landskapsregeringens del uppgår till 29 000 euro.

I det andra fallet ska landskapsregeringen betala lön för två månaders uppsägningstid samt ersättning för ogrundad uppsägning motsvarande tolv månaders lön, även i detta fall med ett avdrag motsvarande den summa som landskapsregeringen ska betala till sysselsättningsfonden.
Här slutar landskapets nota på närmare 52 000 euro.

Landskapsregeringen ska betala drygt 14 000 euro till sysselsättningsfonden, samt stå för sjömännens rättegångskostnader i både tings- och hovrätten.
Dessa kostnader uppgår till omkring 45 000 euro.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »