Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 17 februari, 2022 - 11:28Uppdaterad: torsdag, 17 februari, 2022 - 12:51
  • Vid bl.a. Sunnanberg finns behov av närvårdare. Arkivbild.

Saltvik lyfter behovet av närvårdare

Saltvik lyfter i en skrivelse till landskapsregeringen behovet av ett utökat antal närvårdare på grund av ett ökat rekryteringsbehov inom äldreomsorgen.

Tillgången till behörig personal är inte tillräcklig för att möta kommunernas behov.

LR antecknar skrivelsen för kännedom och skriver i ett svar att utbildningen för vuxna inom kompetensområdet "vård och rehabilitering av äldre" inleds i februari med totalt 16 studerande. Sju av de studerande får sin praktiska inlärning på Oasen. Parallellt med utbildningen vid Oasen finns nio studerande som får sin utbildning genom läroavtal hos andra arbetsgivare. Ett liknande arrangemang planeras för 2023, där skolan kan ordna utbildningen i form av läroavtal parallellt med utbildningen på Oasen.

Landskapsregeringen uppmanar Saltvik att i god tid före antagningen till utbildningen 2023 kontakta yrkesgymnasiet för att diskutera möjligheten att erbjuda arbetsplatser i kommunen för studerande som är i behov av lärande i arbete och att komma överens om liknande utbildningsarrangemang.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »