Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 7 april, 2021 - 16:21Uppdaterad: torsdag, 8 april, 2021 - 09:12
  • Forsmark. Pressbild: Vattenfall.
  • Jacob Spangenberg, kommunalråd. Foto: Östhammars kommun.

"Säkerheten först vid slutförvar"

Östhammars kommun meddelade i går på en presskonferens att man ställer sig positiv till en utbyggnation av slutförvaret i Forsmark.

Snart ska kommunfullmäktige rösta om frågan och därefter fattar den svenska regeringen ett beslut i frågan. Miljöministern Alfons Röblom (HI) berättar att den geografiska närheten resulterar i att man hoppas att hanteringen sker på ett säkert sätt.

- Det är klart att man känner en stark önskan och vilja att de svenska myndigheterna gör sitt yttersta för att säkerställa att hanteringen av kärnavfall är säkert både för miljö och människor, säger han.
Det är ett omfattande arbete för att garantera en säker förvaring av kärnavfall för att det inte ska orsaka några svårigheter. Detta eftersom det ska bevaras i flera tusen år.

- Det är viktigt att man gör påtryckningar från landskapsregeringens sida för att inga fel begås. Från landskapsregeringens sida utgår vi från att det ska bli så säkert som möjligt och att myndigheterna vidtar de åtgärder som krävs, säger han.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »