Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 25 mars, 2021 - 15:44Uppdaterad: torsdag, 25 mars, 2021 - 17:19
  • Det blir ingen rörelsebegränsning på Åland, inte just nu i alla fall. Arkivfoto: Malin Henriksson.

Rörelsebegränsningar berör inte Åland

Riksregeringens proposition med lagförslag om att temporärt begränsa rörelsefriheten och nära kontakter ska nu lämnas till riksdagen.

Men efter ett nära samarbete med statsrådet kommer Åland inte att omfattas av lagen. Det meddelar landskapsregeringen i ett pressmeddelande. Lagförslaget innebär bland annat att medborgares rättigheter att röra sig fritt begränsas vilket kan ske under högst 21 dygn och därefter förlängas med högst 21 i sänder. Lagförslaget omfattar i princip allt utom möjligheter att skaffa hem livsmedel och mediciner samt medborgarnas möjligheter att sköta sina arbeten och studier. Under vissa undantagsvillkor ska man också få vistas ute i rekreationssyfte utan krav på nödvändighet. Lagen omfattar även krav på ansiktsskydd.

Lagförslaget om att temporärt begränsa rörelsefriheten och nära kontakter har tillkommit som ett led att försöka minska smittspridningen av coronaviruset och avsikten är att den ska gälla fram till och med 14 maj.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »