Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 23 oktober, 2013 - 15:38Uppdaterad: tisdag, 30 augusti, 2016 - 10:15

Radonrisk även på Åland

-Även om Åland inte finns på strålsäkerhetscentralens karta över de mest utsatta platserna i landet för den radioaktiva gasen radon så finns det skäl att göra mätningar också på åländska arbetsplatser. Det säger arbetarskyddsingenjör Henning Karlsson, som förra året bland annat upptäckte höga radonhalter i museibyråns lokaler. -Där har man nu löst det så att man minimerar vistelsen i de utrymmen som har högst halter av radon, säger Henning Karlsson. Svenska Yle har i veckan uppmärksammat problemet med att alltför få radonmätningar görs i de orter där det enligt lag är obligatoriskt. Men även om Åland inte hör till högriskområdena rekommenderas mätningar även här. Speciellt Mariehamn och de centrala delarna av Åland har lokalt höga radonhalter. Radon kan orsaka lungcancer, och 300 finländare dör varje år av lungcancer orsakat av radon.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »