Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 22 februari, 2018 - 06:01Uppdaterad: torsdag, 22 februari, 2018 - 09:19
  • Skolpsykolog Johanna Welander säger att det finns delade meningar om hur arbetet borde organiseras. Arkivfoto.
  • Styrelseordförande Annette Holmberg-Jansson betonar att frågan utreds innan beslut fattas. Arkivfoto.

Psykisk ohälsa bland unga utreds

En arbetsgrupp inom primärvården är tillsatt för att titta närmare på barn och ungdomars psykiska ohälsa. En del i den kommande utredningen är att visa på för- och nackdelar med att fördela vissa funktioner mellan skolorna och ÅHS annorlunda än idag.

 Det handlar bland annat om skolpsykologerna som då skulle kunna tillhöra Ålands hälso-och sjukvård istället för kommunerna och skoldistrikten.

Vårdchef Sirpa Mankinen menar att man tittar brett när man kartlägger behovet och olika lösningar. Inget är spikat.

- Det här är en kartläggning som ska göras. Ett av spåren är om det verkar vettigt att till exempel skolpsykologerna skulle samlas under ÅHS, säger hon.

På senaste styrelsemötet var det här upp som en diskussion.

-Vi kommer att ta in många synpunkter för att veta hur man bäst kan organisera detta. Hurdan hjälp behöver ungdomarna och hur kan vården för eleverna vara mest tillgänglig? Att få vård i god tid och få rätt hjälp är viktigt, säger Sirpa Mankinen.

Hon poängterar att det inte bara handlar om skolpsykologer utan all hjälp till ungdomar.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »