Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 15 mars, 2024 - 05:52Uppdaterad: fredag, 15 mars, 2024 - 09:17

Polisen får kritik för husrannsakan – anmäldes till Justitieombudsmannen

Ett klagomål gällande en husrannsakan utförd av Ålands polismyndighet har anmälts till justitieombudsmannen som uppmanade landskapsregeringen att inkomma med en utredning för prövning av klagomålet samt ett yttrande i saken.

I klagomålet framkommer att polisen utfört en husrannsakan vid misstanke om skjutvapenbrott. Den klagande ifrågasätter polisens tillvägagångssätt och anser att husrannsakan bland annat stred mot proportionalitetsprincipen. 

Den klagande ifrågasätter varför en påminnelse inte skickades ut innan vapentillståndet gick ut och varför inte mildare åtgärder för att ta hand om vapnet inte användes, istället för en husrannsakan. Dessutom kritiseras polisen för att ha varit högljudda, vilket ledde till att känslig information delades med andra boenden i byggnaden. 
Landskapsregeringen har begärt ett utlåtande av polismyndigheten som gjort en utredning i frågan.  

“Landskapsregeringen konstaterar att polismyndigheten har beklagat klagandens upplevelse av händelsen, men utifrån klagoskriften och polismyndighetens utlåtande finner man ingen grund för att misstänka lagstridigt agerande från polisens sida.”, skriver landskapsregeringen i sitt svar till Justitieombudsmannen.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »