Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 26 juni, 2018 - 13:49Uppdaterad: tisdag, 26 juni, 2018 - 14:17
  • Polisen får kritik för att man höll fotbollssupportrar häktade länge utan mat. Arkivfoto.

Polisen får JO-kritik

Ålands polismyndighet får kritik av biträdande justitieombudsmannen Pasi Pölönen eftersom man inte erbjöd några måltider åt de fyra polska fotbollssupportrar som hölls i förvar i 19 timmar i samband med matchen mellan Legia Warsawa och IFK Mariehamn.

- Förfarandet har varit lagstridigt och har orsakat de frihetsberövade supportrarna allvarlig olägenhet, skriver Pölönen i sitt beslut, där han uppmanar polismyndigheten att gottgöra supportrarna på ett sätt man själv finner lämpligt.

Som Ålands Radio berättat tidigare JO-anmälde supportrarna polisen eftersom de inte fick någon mat, och de påstod också att de inte fått någon information på ett språk de förstod och att de inte fick kontakta sina familjer eller sin ambassad. De klagade också på att polisen flyttat deras bil utan lov. Pölönen ser inget fel i att bilen flyttats och han har fått information om att polisen talat med supportrarna både på engelska och polska. Däremot påpekar han att polisen självmant borde ha meddelat supportrarna om att de har möjlighet att ta kontakt med sitt hemland, även om supportrarna enligt polisens redogörelse aldrig bad om detta.

Polismästare Maria Hoikkala säger att JO-kritiken var väntad och att man tar den till sig.
- Det var en befogad kritik och vi drar lärdom av den. Det var en exceptionell situation den här dagen då vi inte brukar hålla någon gripen så här länge plus att vi hade många gripna den här dagen och väldigt mycket att göra. Men det är inget försvar, vi borde ha skött det här ändå, säger Hoikkala.
Hoikkala säger också att polismyndigheten kontaktat supportrarnas advokat för att erbjuda en ekonomisk ersättning i enlighet med riktlinjer som finns. Något svar på erbjudandet har man ännu inte fått.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »