Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 9 mars, 2018 - 15:49Uppdaterad: tisdag, 13 mars, 2018 - 05:44
  • Gymnasiereformen har utvärderats av Åsub. Arkivfoto: Cecilia Ekströmer.

Pedagoger behöver mer psykosocial kunskap

Pedagogernas färdigheter i bland annat handledning och coachning behöver förstärkas, elever med bristande språkkunskaper bör beaktas bättre, studerandes möjlighet att uttrycka åsikter om utbildningen bör tryggas och det bör bli tydligare hur ansvaret för olika frågor ska fördelas mellan klassrummet, skolan och landskapet.

Det är några av rekommendationerna som Åsub framför i den utvärdering man gjort av gymnasiereformen från 2011.

2014 gjorde Åbo Akademi en enkätundersökning bland pedagogerna, och 2016 gjorde företaget Living V&I Ab en med eleverna. Ålands Radio har tidigare berättat om elevernas syn på utbildningen och den kan sammanfattas med att skolmiljön och bemötandet är bra, medan möjligheten till inflytande och delaktighet kunde förbättras. Pedagogerna är till största del positiva men pekar på några utvecklingsområden, till exempel att de behöver en ökad psykosocial kunskap för att bättre kunna bemöta studerande med sådana utmaningar. De anser att ledarskapet oftast fungerar bra, men när det gäller till exempel mobbning och reglerna kring rökning krävs ofta snabbare processer än vad som är möjligt i dag.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »