Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 29 maj, 2017 - 14:31Uppdaterad: måndag, 29 maj, 2017 - 15:29
  • Ålands finansminister Mats Perämaa, Finlands finansminister Petteri Orpo och lantrådet Katrin Sjögren på presskonferensen mellan dagens förhandlingar och gäddfiske. Foto : Ulf Weman

Orpo på Ålandsfiske

Frågan om att föra över beskattningsbehörighet till Åland beror helt på Ålandskommitténs förslag, när det offentliggörs om några veckor.

 Finansminister Petteri Orpo, samlingspartiet, avvisar förslaget om att låta Åland ta hand om statsbeskattningen för att neutralisera effekten av rikets landskapsreform, den så kallade Sote-reformen, men lovar att följa Ålandskommitténs förslag.

Det var lantrådet Katrin Sjögren och landskapets finansminister Mats Perämaa som tog emot Petteri Orpo i dag för förhandlingar, men också för lite fritid på en gäddfisketur på norra Åland. Petteri Orpo betonade vikten av att odla relationerna.

- Det är mycket viktigt, både på tjänstemannahåll och mellan politikerna, sa Petteri Orpo.

Förslaget om ett Ålandsavdrag i statsbeskattningen efter att Sote-refomen genomförts ligger nu hos Ålandsdelegationen för utlåtande.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »