Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 14 december, 2023 - 13:55Uppdaterad: torsdag, 14 december, 2023 - 17:04

Olyckscentralen utreder inte Ejderns grundstötning vidare – “Pressen att köra trots oväder är stor”

Olycksutredningscentralen kommer inte att inleda en säkerhetsutredning efter M/S Ejderns grundstötning vid Torsholma den 6 oktober.

Däremot väljer man att betona vikten av tillräcklig introduktion av ny besättning och att en liten besättning har förmåga att hantera alla tänkbara nödsituationer. Oskar Berndtsson på Nordic Jetline säger att man borde ha ställt in avgången den där dagen men att den sociala pressen på befälhavare att köra trots hårt väder är stor, något som också konstateras i rapporten. 

– I framtiden måste vi vara mer försiktiga i hård vind. Man borde ha ställt in den här turen, av olika anledningar blev det inte så denna gång men våra processer i stort är det inga fel på, säger han. 

I utredningen skriver olycksutredningscentralen att fartyget kontaktat rederiets interna nödnummer som sedan kontaktade sjöräddningen istället för att ringa direkt till sjöräddningscentralen. Befälhavaren var också ny på fartyget, efter en två dagars introduktion hade denne hunnit arbeta ungefär 8 dygn innan olyckan skedde.

Här kan du läsa hela utredningen

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »