• Flygtrafiken mellan Mariehamn och Åbo har ännu ingen långsiktig lösning. Arkivfoto: Cecilia Ekströmer.
Emma Lindvall berättar om läget för Åboflyget:
Publicerad: torsdag, 12 juli, 2018 - 05:57, uppdaterad: torsdag, 12 juli, 2018 - 10:40

Oklart med långsiktig lösning för Åboflyget

Det är ännu oklart när en långsiktig hållbar flygtrafik mellan Åland och Åbo kan introduceras.

Sedan Nextjets konkurs har det funnits en hel del problematik för cancerpatienter som behöver ta sig till Åbo. ÅHS skrev ett tillfälligt kontrakt med JS aviation, som just nu flyger mellan platserna. Men kontraktet går ut den 27 juli och Jeanette Pajunen som är hälso- och sjukvårdsdirektör vid ÅHS säger att man inte kommer ta ställning till om man ska förlänga kontraktet eller inte förrän strax före kontraktet löper ut. Dock lutar det mot att förlänga kontraktet. Hon säger att det såklart finns en liten risk att man inte får förlänga avtalet då det inte finns ett skriftligt avtal som garanterar samarbetet. Man måste också diskutera med FPA som ersätter kostnaderna för flygtransporten och som har sagt att de ytterst tillfälligt går med på den här lösningen. Men en månad borde man kunna förlänga, sen behöver man nog hitta något annat. Pajunen säger också att man från ÅHS sida inte vet om någon långsiktig lösning för flygtrafiken än, men att landskapsregeringen jobbar med frågan.

Air Leap tar över?

Men nu verkar det som att Air Leaps vd, Magnus Ivarsson, har planer på att återuppta flygtrafiken mellan Åland och Åbo redan nu på fredag. Det är åtminstone vad han uppgav i sin kontakt med upphandlare på landskapets infrastrukturavdelning i förrgår. Per-Erik G. Cederkvist på avdelningen säger att han inte vet hur vattentätt det är och han kan inte ge några garantier men välkomnar nyheten.

Licens i september?

Per-Erik G. Cederkvist berättar också att man skickat en skriftlig tillsägelse till alla involverade parter i flygrafiken som gäller rutten Mariehamn-Stockholm, där man upplyser dem om att flygplansstorleken är för liten och att de därmed bryter mot avtalet. Men ingen har svarat på meddelandet än. Han uppger också att Air Leaps vd Magnus Ivarsson berättat att man egentligen har ett Saab 340-plan tillgängligt som är av avtalsenlig storlek. Men att problemet är transportstyrelsen i Sveriges långa hanteringstider att ta fram en operativ licens då man inte kan använda planet utan licensen. Den andra september i höst ska man förhoppningsvis ha fått den här licensen så att man kan börja använda flyget, enligt Ivarssons utsaga till landskapet.

Ålands Radio söker Magnus Ivarsson för en intervju.

Fler Nyheter

LR avvisar besvär över flygtrafik

Avvisa besvären över beslutet om flygtrafiken på rutten Mariehamn-Arlanda. Det skriver landskapsregeringen i sitt bemötande över bolaget AirAX besvär till Högsta förvaltningsdomstolen över beslutet i maj att låta Danish Air Transport ta över flygtrafikavtalet när Nextjet gått i konkurs.

Vårdfack utanför övertidsförbud

När övertidsförbudet bland olika nationella fack utlyses mellan den 26 och 28 september står merparten av de åländska fackanslutna utanför.

Finström behöver bygga ut äldreomsorgen

Jana Andersson, föreståndare vid äldreboendet Rosengård intervjuas av Tomas Tornefjell.
Ett seniorboende med lägenheter för personer mellan 55 och 75 år, en utbyggnad av kommunens effektiviserade serviceboende och ett demensboende för 8-10 personer. Det är några av de önskemål som finns med i den rapport som en arbetsgrupp tagit fram om äldreomsorgen i Finström på begäran av kommunstyrelsen.

Körde bil trots 2,7 promille i blodet

En 41-årig kvinna har av tingsrätten dömts till villkorligt fängelse i 4 månader för grovt rattfylleri.

"Psykiaterbrist hot mot rättssäkerheten"

Resedas ordförande, Henrik Lagerberg, intervjuas av Eva Ringbom-Fonsell
Det blir ingen kontinuitet då man träffar olika läkare och rättssäkerheten vid till exempel beslut om tvångsåtgärder kan bli lidande. Det menar intresseföreningen för psykisk hälsa Reseda med anledning av läget inom psykiatri inom ÅHS.

Besvär om kommunutredare

Hammarland besvärar sig över landskapsregeringens beslut att tillsätta kommunindelningsutredare. Kommunsstyrelsen har beslutat lämna in en förvaltningsklagan till Högsta förvaltningsdomstolen.

Lärorikt vattenprojekt på Gotland

Britt Lundberg, styrelseordförande Ålands vatten
Vår prioritet är forfarande att få en dricksvattentäkt till, men Gotlands projekt med avsaltning av havsvatten är intressant. Det säger Britt Lundberg, styrelseordförande i Ålands Vatten, som gjort ett studiebesök hos sina kolleger på den svenska ön.

Granulat ska förvaras bättre i Jomala

Jomala kommun jobbar som bäst med att hitta en bättre förvaringsplats för granulat som man köper in till konstgräsplanen vid Vikingahallen.

Nöjda med Skördefesten

Intervju med Liz Mattsson från Gomorron
Än så länge är det för tidigt att säga hur många som besökte Skördefesten, men verksamhetsledare Liz Mattsson säger att de gårdar som hade flest besök räknade in mellan 8.000-12.000 personer.