• Flygtrafiken mellan Mariehamn och Åbo har ännu ingen långsiktig lösning. Arkivfoto: Cecilia Ekströmer.
Emma Lindvall berättar om läget för Åboflyget:
Publicerad: torsdag, 12 juli, 2018 - 05:57, uppdaterad: torsdag, 12 juli, 2018 - 10:40

Oklart med långsiktig lösning för Åboflyget

Det är ännu oklart när en långsiktig hållbar flygtrafik mellan Åland och Åbo kan introduceras.

Sedan Nextjets konkurs har det funnits en hel del problematik för cancerpatienter som behöver ta sig till Åbo. ÅHS skrev ett tillfälligt kontrakt med JS aviation, som just nu flyger mellan platserna. Men kontraktet går ut den 27 juli och Jeanette Pajunen som är hälso- och sjukvårdsdirektör vid ÅHS säger att man inte kommer ta ställning till om man ska förlänga kontraktet eller inte förrän strax före kontraktet löper ut. Dock lutar det mot att förlänga kontraktet. Hon säger att det såklart finns en liten risk att man inte får förlänga avtalet då det inte finns ett skriftligt avtal som garanterar samarbetet. Man måste också diskutera med FPA som ersätter kostnaderna för flygtransporten och som har sagt att de ytterst tillfälligt går med på den här lösningen. Men en månad borde man kunna förlänga, sen behöver man nog hitta något annat. Pajunen säger också att man från ÅHS sida inte vet om någon långsiktig lösning för flygtrafiken än, men att landskapsregeringen jobbar med frågan.

Air Leap tar över?

Men nu verkar det som att Air Leaps vd, Magnus Ivarsson, har planer på att återuppta flygtrafiken mellan Åland och Åbo redan nu på fredag. Det är åtminstone vad han uppgav i sin kontakt med upphandlare på landskapets infrastrukturavdelning i förrgår. Per-Erik G. Cederkvist på avdelningen säger att han inte vet hur vattentätt det är och han kan inte ge några garantier men välkomnar nyheten.

Licens i september?

Per-Erik G. Cederkvist berättar också att man skickat en skriftlig tillsägelse till alla involverade parter i flygrafiken som gäller rutten Mariehamn-Stockholm, där man upplyser dem om att flygplansstorleken är för liten och att de därmed bryter mot avtalet. Men ingen har svarat på meddelandet än. Han uppger också att Air Leaps vd Magnus Ivarsson berättat att man egentligen har ett Saab 340-plan tillgängligt som är av avtalsenlig storlek. Men att problemet är transportstyrelsen i Sveriges långa hanteringstider att ta fram en operativ licens då man inte kan använda planet utan licensen. Den andra september i höst ska man förhoppningsvis ha fått den här licensen så att man kan börja använda flyget, enligt Ivarssons utsaga till landskapet.

Ålands Radio söker Magnus Ivarsson för en intervju.

Fler Nyheter

Misstänkt rattfylleri i Hammarland

Under natten inträffande en trafikolycka i Hammarland, när polisen kom till platsen visade det sig att föraren blåste positivt vid alkoholtest.

Renovering av Föglö skola blir dyrare

Renoveringen och om-och tillbyggnaden av skolan på Föglö blir dyrare än beräknat och därför föreslår nu kommunstyrelsen inför fullmäktige att tilläggsanslag beviljas.

Dagsböter för fornminnesförseelse

Nina Smeds rapporterar:
30 dagsböter på sammanlagt 1260 euro blev domen för kommunpolitikern och entreprenören Tomas Blomberg för fornminnesföreseelse 2016 i Hammarland.

IFK fyller 100

Christer Björkman om firandet:
I samband med Mariehamns 158-årsjubileum igår firade även IFK att man i år som förening fyller 100 år. Detta uppmärksammades med ett tillfälle då...

Nu håller AA till i Villa Carita

Nu har föreningen Anonyma Alkoholister (AA) fått en ny möteslokal. I måndags hölls första mötet i Mariehamns församlings Villa Carita. - Det är...

”Resultatet av en enig åländsk linje”

Roger Nordlund intervjuas av Nina Smeds:
-Det här är bara en liten del av den stora revisionen, men det är en viktig pusselbit, säger Centerns lagtingsledamot Roger Nordlund som var finansminister i den förra landskapsregeringen.

"Ännu några milstolpar kvar”

Mats Perämaa intervjuas av Nina Smeds:
-Ännu finns det några milstolpar kvar tills Åland har sitt nya ekonomiska system, säger finansminister Mats Perämaa (Lib).

Ny kaj i Mariehamns hamn

Alef Jansson intervjuas av Tomas Tornefjell:
Mariehamns hamn ska bygga om Kaj 3 för att anpassa den till Viking Lines nya fartyg. Arbetet innebär bland annat att man utrustar kajen med automatisk förtöjning.

Strejkförhandlingarna fortsätter idag

Förhandlingarna mellan Sjömansunionen och rederierna fortsätter idag och beräknas hålla på åtminstone till på lördag. Det säger Jukka Ahtela vid Riksförlikningsmannens byrå.