• Flygtrafiken mellan Mariehamn och Åbo har ännu ingen långsiktig lösning. Arkivfoto: Cecilia Ekströmer.
Emma Lindvall berättar om läget för Åboflyget:
Publicerad: torsdag, 12 juli, 2018 - 05:57, uppdaterad: torsdag, 12 juli, 2018 - 10:40

Oklart med långsiktig lösning för Åboflyget

Det är ännu oklart när en långsiktig hållbar flygtrafik mellan Åland och Åbo kan introduceras.

Sedan Nextjets konkurs har det funnits en hel del problematik för cancerpatienter som behöver ta sig till Åbo. ÅHS skrev ett tillfälligt kontrakt med JS aviation, som just nu flyger mellan platserna. Men kontraktet går ut den 27 juli och Jeanette Pajunen som är hälso- och sjukvårdsdirektör vid ÅHS säger att man inte kommer ta ställning till om man ska förlänga kontraktet eller inte förrän strax före kontraktet löper ut. Dock lutar det mot att förlänga kontraktet. Hon säger att det såklart finns en liten risk att man inte får förlänga avtalet då det inte finns ett skriftligt avtal som garanterar samarbetet. Man måste också diskutera med FPA som ersätter kostnaderna för flygtransporten och som har sagt att de ytterst tillfälligt går med på den här lösningen. Men en månad borde man kunna förlänga, sen behöver man nog hitta något annat. Pajunen säger också att man från ÅHS sida inte vet om någon långsiktig lösning för flygtrafiken än, men att landskapsregeringen jobbar med frågan.

Air Leap tar över?

Men nu verkar det som att Air Leaps vd, Magnus Ivarsson, har planer på att återuppta flygtrafiken mellan Åland och Åbo redan nu på fredag. Det är åtminstone vad han uppgav i sin kontakt med upphandlare på landskapets infrastrukturavdelning i förrgår. Per-Erik G. Cederkvist på avdelningen säger att han inte vet hur vattentätt det är och han kan inte ge några garantier men välkomnar nyheten.

Licens i september?

Per-Erik G. Cederkvist berättar också att man skickat en skriftlig tillsägelse till alla involverade parter i flygrafiken som gäller rutten Mariehamn-Stockholm, där man upplyser dem om att flygplansstorleken är för liten och att de därmed bryter mot avtalet. Men ingen har svarat på meddelandet än. Han uppger också att Air Leaps vd Magnus Ivarsson berättat att man egentligen har ett Saab 340-plan tillgängligt som är av avtalsenlig storlek. Men att problemet är transportstyrelsen i Sveriges långa hanteringstider att ta fram en operativ licens då man inte kan använda planet utan licensen. Den andra september i höst ska man förhoppningsvis ha fått den här licensen så att man kan börja använda flyget, enligt Ivarssons utsaga till landskapet.

Ålands Radio söker Magnus Ivarsson för en intervju.

Fler Nyheter

Nu hoppas Alexandher på hovrätten

Hör Alexandher Luukas själv berätta om varför han överklagat, och hur han lever i dag
I januari föll tingsrättens dom mot då 26-årige Alexandher Luukas. För rånet av en bekant dömdes han till sex månaders ovillkorligt fängelse, bara strax över minimigränsen på fyra månader i straffskalan.

Hoppfullt möte om gemensam räddningsmyndighet

Räddningschef Lennart Johansson intervjuas av Eva Ringbom-Fonsell
I dag hölls ett möte för kommunerna om en möjlig framtida gemensam räddningsmyndighet på Åland. Det är ett ärende som det länge har tvistats om och i fjol fällde högsta domstolen den lag där Mariehamn skulle bli huvudman för räddningsmyndigheten om inte kommunerna kommer överens.

Mariegård förbereds för att bli dagis

Som bäst pågår arbetet med att göra lokalerna i Mariegård på Neptunigatan anpassade för att bli ett daghem.

Rädda Barnen-pris till flickfotboll

Petra Brunila och Samuel Fagerholm intervjuas av Martina Eriksson
Det blev Hanna Salmén, IF Finströmskamraterna och Åland United som idag på Barnkonventionens dag fick ta emot årets Rädda Barnen-pris.

Vanligare med bankkort åt barn

Eva Andersson och Susanne Jansson intervjuas av Peter Grönholm
Det blir allt vanligare på Åland med bankkort för barn. Eva Andersson, som har en 11- årig son, har valt att ge sitt barn bankkort och tycker att fördelarna överstiger nackdelarna.

Spår av vildsvin i Geta

Spår av vildsvin har synts till i Östergeta. Det var i helgen som observationer gjordes, berättar jaktförvaltare Robin Juslin.

Nollresultat för skidcentrum

-Våra inkomster från skidkorten samt från våra sponsorer och det faktum att vi jobbar ideellt gör att ekonomin är i skick. Det säger Lars Janlöv, som är sekreterare för Ålands skid- och skidskyttecentrum Ab.

Friidrottsarenan försenas

Kultur- och fritidsnämndens ordförande, Barbro Sundback, intervjuas av Martina Eriksson
Friidrottsarenan som ska byggas vid Baltichallen i Mariehamn blir försenad på grund av att marken måste förstärkas innan bygget börjar.

Vad gör man med pensionerade hönor?

Cecilia Persson intervjuas av Kjell Brändström
Vad gör man med 200 värphönor som är i pensionsåldern? Den frågan ställer Cecilia Persson i Hammarland, Postad.