Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 28 oktober, 2013 - 06:07Uppdaterad: tisdag, 30 augusti, 2016 - 10:15

Offentliga ekonomin utreds nästa år

Nästa år ska systemet med landskapsandelar till kommunerna utredas, och då kommer man också att titta på den ekonomiska fördelningen mellan kommunerna och landskapet i stort. Det berättar finansminister Roger Nordlund med anledning av den tidigare finansministern Magnus Lundbergs utspel om att den offentliga ekonomin på Åland dras med ett stort underskott. I Argument här i Ålands Radio sa Magnus Lundberg nyligen att det hittills har gått bra för de åländska kommunerna att ha relativt låg kommunalskatt, detta eftersom det åländska näringslivet har dragit in pengar via samfundsskatterna. Men han anser att läget nu ser annorlunda ut. Att landskapet på 1990-talet skapade Ålands hälso- och sjukvård och därmed tog över en stor del av vårdkostnaderna från kommunerna innebär, enligt Roger Nordlund, en förskjutning på tio miljoner euro till kommunernas fördel.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »