Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 10 februari, 2023 - 06:01Uppdaterad: fredag, 10 februari, 2023 - 07:48
  • Det råder olika uppfattningar om vem som ska få bestämma om utsläppshandeln för sjöfarten. Arkivbild.

Oenighet om vem som bestämmer om utsläppshandeln

Kommunikationsministeriet i riket begär Ålandsdelegationens åsikt i frågan om vem som har lagstiftningsbehörighet vad gäller utsläppshandel i sjötrafik.

Landskapsregeringen menar att det hela är en miljöfråga och att Åland därför har rätt att bestämma. Finland menar att riket har lagstiftningsbehörighet i fråga om utsläppshandeln för sjötransporter.

–Motiveringen till detta är att även om målet med direktivet handlar om miljövård, är det i utsläppshandeln för sjötransporter fråga om handelssjöfart, skriver kommunikationsministeriet.

I det preliminära förhandlingsresultatet för det nya EU-direktivet finns ett undantag för öar som skulle undanta passagerarfärjor till öar med färre än 200.000 invånare, dock bara inom samma medlemsland. Ministeriet menar att om undantaget införs, medför det negativa konsekvenser för klimatet och skulle därför inte ha att göra med miljövård vilket skulle förändra behörighetsfrågan ytterligare.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »